Categories
SI

Kako smo povezali Arktiko in Antarktiko z izumiranjem vrst?

V torek, 4. 10. ob 19h, smo v Mladinskem centru Celje predstavili prve rezultate projekta, ki se v Sloveniji imenuje #ArcticAngels in deluje virtualno na omrežju Instagram @arcticiceforce.slo + na Facebooku kot Arctic Ice Force Slovenija ter je del globalne iniciative ameriško-evropske filantropske organizacije Global Choices. Projekt #ArcticAngels je v Sloveniji aktiven pod okriljem našega Inštituta ter podpira motivirane mlade ženske, ki so zelo angažirane v skrbi za #GlobalCommon (Global Commons so tista področja, predmeti ali viri sveta, ki niso del izključne pristojnosti nobene države. Primeri Global Commons so zemeljsko ozračje, oceansko dno, zračni prostor, vesolje, Antarktika). Kot glasovi svoje generacije dekleta spodbujajo multimedijsko angažiranost za ozaveščanje in pritisk za zaščito Arktike in Antarktike. V Sloveniji je ta glas Veronika Bastl, študentka Fakultete za varstvo okolja, ki je diplomirala pod mentorstvom dr. Anje Bubik in mojim somentorstvom, ki že vrsto let delujem na področju trajnosti in okoljskega ozaveščanja. Veronika Bastl, je del svetovne skupnosti #ArcticAngels, kjer so iz Evropske skupnosti zaenkrat mladenke samo iz Italije, Norveške, Francije in Nemčije. Slovenija je torej kot zelo majhna evropska država prva iz srednje Evrope in z Balkana, ki se je pridružila temu neverjetnemu krogu. Na dogodku je skupina slovenskih deklet predstavila svoje dosedanje dosežke in publiko pozvala k bolj odgovornemu ravnanju glede okolja. Osrednja gosta dogodka sta bila novinarja Boštjan Videmšek s soprogo Majo Prijatelj Videmšek, ki sta prvič v Celju predstavljala svojo izjemno knjigo Zadnji dve: Najin in Fatu (o zadnjih dveh severnih belih nosoroginjah na planetu Zemlja) in Aleksandar Plavšič, doktor veterinarske medicine, iz podjetja Vets4Science, d.o.o. tudi iz Celja, ki je delil svoja razmišljanja in znanstveno delo o metodah prenosa živali zarodkov, predvsem o embriotransferju. Slednje je namreč edino upanje za ohranitev vrste severni beli nosorog.

Dogodek sem moderirala sama, bil je izjemen izziv, saj so bili vsi sogovorniki, vključno s prostovoljkami, izjemno dobri strokovnjaki, poznavalci področja, ki so ga na zelo poljuden način predali prisotni publiki, ki je aktivno sodelovala v debati, na kar sem še posebej ponosna. Z nami so bili tudi lokalni ponudniki hrane – Kmetija Podpečan iz Galicije ter Rukola&Paradižnik iz Celja in cvetna okrasitev Cvetober, Slovenska Bistrica. Fotografiral nas je Andraž Purg – GrupA.

Projekt, ki je trenutno v svoji zagonski fazi, je s tem dogodkom dobil nove razsežnosti. Trudili se bomo, da ga iz lokalne ravni prenesemo tudi širše. #ArcticAngels v Sloveniji obravnava vrednote bistvene za čas, v katerem živimo – naš odnos do planeta; načine, kako lahko sami naredimo nekaj, da bo svet boljši in predvsem ozavešča o tem s priznanimi gosti in mladimi (ženskami), ki so ključni akterji glede kakovosti naše prihodnosti. Projekt je delno sofinancirala Mestna občina Celje.

Celoten posnetek najdete na: https://www.youtube.com/watch?v=c6muVaa4ud8