Okrogla miza s Sally Ranney, Dr. Nino Meyerhof in Gregorjem Delejo

4. junij 2019, Zavod 2030 (Kersnikova 17a, 2. nadstropje)

od 11h do 13h.

Organizatorji in moderatorji: Domen Kočevar, Andreja Cepuš, Lucija Kolar in Tanja Tamše.

MIR, TRAJNOST, MLADI IN VZOR MAJHNIH MEST

PEACE, SUSTAINABILITY, YOUTH AND SMALL TOWNS AS IMPORTANT ROLE MODELS

Na okrogli mizi se bomo imeli čast pogovarjati s Sally Ranney, predano okoljevarstveno aktivistko iz ZDA, ki je delala kar s tremi predsedniki ZDA (Carter, Reagan, Clinton), ustanoviteljico in članico mnogih odborov. Sally je tudi življenjska partnerica Teda Turnerja (CNN) in zelo aktivna v njegovih projektih za ohranitev narave in ostale filantropije. Prilagamo link do njenega CV-ja. http://www.sallyranney.com/

V Celju se bomo v dialogu z izjemnimi gosti – poleg Sally Ranney bosta z nami še dva navdihujoča gosta:  Dr. Nina Meyerhof in Gregor Deleja, dotaknili perečih tem današnjega časa – podnebne spremembe, vloga trajnostnega razvoja, ohranjanje narave, vloga mladih pri ustvarjanju prihodnosti, ki bo temeljila na trajnostnem miru. Pomembno vlogo bomo namenili vzoru majhnih mest, ki so lahko aktivni peskovnik, kjer se preizkušajo novi modeli in načini delovanja, kjer se rojevajo družbene inovacije (pozitivne družbene spremembe).

Vabimo vse, ki bi želeli sodelovati v odprti debati, postaviti vprašanja in razširiti spekter svojega delovanja, da se odzovete, pošljete vprašanja in jih na samem dogodku tudi postavite vsem prisotnim gostom:

Dr. Nina Meyerhof je po rodu Nemka, sicer pa živeča v ZDA.Svoje življenje je posvetila delu za boljše življenje otrok z razvojem procesov opolnomočenja s poudarkom na samospoštovanju, demokratičnih življenjskih veščinah, razumevanju duhovne narave in širjenju lokalne/globalne perspektive. Kot predsednica in ustanoviteljica Children of the Earth, je vizionarska miselna voditeljica, priznana za življenje, ki zagovarja otroke in mladino.

Gregor Deleja iz Gimnazije Celje – Center, ki je eden bolj naprednih in navdihujočih ravnateljev pri nas. Poleg ravnateljskih obveznosti poučuje glasbo in klavir, vodi šolski zbor in fantovske a capella zasedbe, skrbi za programe mednarodne izmenjave in na svoje stroške spremlja dijake na izletih po Sloveniji in tujini. Priljubljen je tako med starši kot učenci.

Namen debate je oblikovati Think Tank; torej skupnostno razvijanje novih idej s ciljem pripeljati do konkretnih ukrepov, ki jih lahko sprejmejo vsi.  Nosilce odločanja želimo postaviti pred zahtevo, da poslušajo, kaj dejansko ljudje želijo ter sprejmejo nujne ukrepe za zaščito ‘Global Commons” (globalne skupne površine).

Debata bo spodbujala k skupnostnemu razmisleku:

  • Katere naj bi bile 3 prioritete za ohranjanje trajnostnega sveta? (dostop do čiste vode + dostop do interneta in informacij + vsa energija NAJ prihaja iz obnovljivih virov) – Vsak posameznik lahko tu prevzame svojo odgovornost.
  • Ozaveščanje dejstva, da podnebne spremembe niso oddaljene 50 ali 75 let, temveč le 10 do 15.  Kako bomo ohranili svet v smeri miru in trajnosti?
  • Ozaveščali bomo pomen, ki ga za naš planet nosita Arktika in Antarktika. Gozdovi in oceani, ‘globalne skupne površine – nadsistemi’, ki vplivajo na družbo, gospodarstvo in biotsko raznovrstnost našega celotnega planeta. 
  • Skupaj lahko za naš planet naredimo več: globalne izbire + globalni glasovi + globalni aktivni državljani = za globalno skupnost (zavestno sodelovanje pri zaščiti naših planetarnih ekosistemov.)

Okrogla miza bo v celoti potekala v angleškem jeziku.

Več o Zavodu 2030: www.2030.how

Več o Inštitutu Complementarium: www.complementarium.si

VEČ O SALLY:

https://www.linkedin.com/in/sally-ranney-94a45750/
https://www.linkedin.com/in/sally-ranney-1b788b13a/
https://www.globalchoices.org/
https://www.gaia.com/video/sally-ranney-imperative-consciousness-activism
http://www.sallyranney.com/work.html

VEČ O NINI:

http://www.coeworld.org/nina-meyerhof-edd

VEČ O GREGORJU:

https://www.mladina.si/187231/mit-o-malih-diktatorjih/
http://www.gcc.si/o-soli/https://val202.rtvslo.si/2016/10/ime-tedna-gregor-deleja/